Dubai en Singapore
Door: Bea
Blijf op de hoogte en volg Bea
19 December 2024 | Verenigde Arabische Emiraten, Dubai
Verenigde Emiraten en Singapore
Begin November zijn we weer voor een paar maanden uit Nederland vertrokken.De planning voor deze reis, 6 dagen Dubai, 2 dagen Singapore, iets meer dan 3 maanden Nieuw Zeeland, twee weken Hawaii en dan als klapper, 10 weken met een camper door de Verenigde Staten.Dit verslag gaat over de eerste twee bestemmingen.
Dubai, er zijn heel veel meningen over deze bestemming.Wij waren er nog nooit geweest dus we wilden dit wel eens met eigen ogen zien.Eén ding is zeker, het is er warm.Er is een enorme keuze in hotels en wij hadden voor een middenklasse hotel gekozen in de wijk Al Jaddaf.Deze wijk is eigenlijk nog grotendeels in aanbouw en zeker niet één van de hoogtepunten, maar het hotel was goed en ze hadden een gratis shuttle naar de Mall of Dubai.
De Mall of Dubai is één van de vele luxe winkelcentra in Dubai.Extravagant, ja zeker, zoals eigenlijk wel veel in Dubai net even iets groter, extremer of duurder is.De Mall of Dubai werd ons dagelijkse begin of eindpunt.In de airco koelte zwierven we er heel wat uurtjes door de enorme winkelgalerijen.We hebben meerdere keren in een foodcourt gegeten en koffie gedronken bij één van de vele koffie tenten.
Op dag één zijn we direct naar de Burj Khalifa gegaan.Ook deze zit bij de Mall of Dubai.Of beter gezegd, er aan vast.De Burj Khalifa is de hoogste toren in de wereld.De toren is bijna 830 meter hoog.De hoogste verdieping is verdieping 154 en dat is op 585 meter hoog.Zonder dat we eigenlijk echt wisten wat we kochten, kochten we kaartjes voor de allerhoogste verdieping.( vraag maar niet naar de prijs J).We kregen een VIP sticker op en we werden langs de zeer lange wachtrij geloodst naar de supersnelle lift ). Op de 154ste verdieping werden we ontvangen als royalties en konden we in alle rust met een heerlijk kopje koffie en heel veel heerlijke hapjes genieten van het uitzicht over de Dubai.Op de terugweg naar beneden hoefden we ook niet in de rij te staan.Met een zeer brede glimlach liepen er langs en verkenden we verder die dag de andere bezienswaardigheden in de mall, zoals de ijsbaan, het aquarium, Chinatown.
De afsluiting was deze eerste dag was de fonteinen show.Vanaf 6 uur is er ieder half uur een waanzinnige watershow.En dit wordt dan afgewisseld met een lichtshow op de Burj Khalif.Het is prachtig, maar ook ongeloofelijk druk bezocht en ondanks dat het al donker is, kan je eigenlijk niet lekker buiten wachten op de volgende show want het blijft in de 30 graden.Maar deze eerste dag was eigenlijk gelijk wel de beste dag van ons bezoek.
De tweede dag zijn we met een excursie naar Abu Dhabi gegaan.In de Verenigde Emiraten zijn 7 Emiraten.De bekendste zijn natuurlijk Dubai en Abu Dhabi.We werden bij het hotel opgehaald en na een stadstour naar wat andere hotels reden we in 1.5 uur naar onze eerste stop, Sheikh Zayed Grand Mosque, een prachtige witte moskee, geheel van marmer.De bus parkeerde in de parkeergarage en via een shopping mall (ja echt) werden we naar de ingang van de moskee gebracht.Bij de ingang werden de dames gecheckt op de kleding, hoofddoek, schouders, armen en benen geheel bedekt) en vervolgens was er een soort luchthaven pier van ongeveer 500 meter naar de moskee zelf.Het is echt prachtig gebouw.Ik hoop dat de fotos dit eer aan doen.Of er nog echt veel gebeden wordt, weet ik niet, maar er komen zeker heel veel toeristen.
De tweede hoofdstop van de excursie was het Qasr al Watan Paleis.Wat een weelde en een luxe.In de grote hal kan makkelijk een voetbalwedstrijd gespeeld worden.Ze noemen dit het werkpaleis van de emirs, maar het is voornamelijk om de pracht en praal te showen aan de vele toeristen die hier naar toe komen.Ja, je moet iets, als je als Staat verder natuurlijk niet echt veel aan cultuur hebt.Het was zeker de moeite waard om gezien te hebben.In zijn geheel was deze 9 urige excursie zeker de moeite waard, omdat we zo toch ook iets meer dan alleen Dubai hebben gezien.
Op de derde dag besloten we met de metro naar de Burj al Arab te gaan.Dit is het bekende 7 sterren hotel op een kunstmatig eiland in de zee.We dachten dat het wel te lopen was vanaf het dichtst bijzijnde metro station, maar dat is zeker niet zo, want in Dubai is niets te lopen.We hebben dit toch gedaan, in de 30 hitte, ongeveer 1 uur lopen.Een nacht slapen in de Burj al Arab gaat al snel richting de 2000 euro, dus wij hebben maar voor een rondleiding gekozen.Voor 60 euro kan je dan zeggen dat je in de Burj al Arab bent geweest.Eigenlijk was dit wel een beetje een “tourist trap”.Met een soort golfkarretje werden we naar een zij-ingang gereden.Vervolgens werden we heel snel naar een lift geleid.We konden nog net wel de zeer indrukwekkende lobby en de binnengallerijen zien.Met de lift naar de top en daar konden we de koninklijke kamers bekijken.Er was een klein museumpje en we kregen een speciale koffie.
Vanaf de Burj Al Arab namen we een taxi naar de Mall of the Emirates.Dit is de mall waar een skibaan en een winterlandschap is.Echt best wel absurd.Maar ja, als je nooit sneeuw hebt gezien, dan is dit natuurlijk wel een mooi alternatief.Na in deze mall gegeten te hebben, namen we een metro terug naar de Mall of Dubai.Dit was echt verschrikkelijk.Als sardientjes zaten we in een veel te kleine ton.Deze 20 minuten zullen we maar snel vergeten.
Op dag vier gingen we naar de “oude” stad.Een relatief klein stukje Dubai is nog zoals het vroeger was, een handelsstad tussen het oosten en het westen.India ligt immers aan de “overkant”.Uiteraard zijn de Souks wel iets toeristischer geworden, maar het was toch heel leuk om op de markten rond te dwalen en we genoten van de kleuren en luchten in de Spice Souk.In de Gold souk keken we onze ogen uit.Wat een goud en wat je er niet mee kan doen.Er stonden hele jurken van goud in de etalages.Erg leuk was het bijna gratis veerbootje over de rivier.
Vanuit Old Dubai zijn we naar de Festival Mall gegaan.Ook dit is weer een enorme Mall. Eigenlijk wel gericht op families.Hier is bijvoorbeeld een kartbaan en een enorme grote speeltuin.Wij gingen voornamelijk voor de water/licht/laser show.De ligging van de Mall aan het water met zicht op de Burj Khalifi maakte dit echt wel weer bijzonder.Aftellen naar de show voelde een beetje als wachten op Nieuwjaar.
Ons laatste uitje, op dag 5 was naar het strand.Vanuit geloofsoverweging zou Dubai eigenlijk geen strandvakantie bestemming kunnen zijn, want hoe kan je volledig gesluierd nu de zee in.Die geloofsovertuiging heeft het verloren van de economische belangen.Dus in Dubai zijn enorme beach resorts gebouwd.De ene nog luxer dan de andere.Vanuit ons hotel ging er een shuttle naar het strand.Dit strand heette “la mer”. We hadden verwacht op een gezellig strand te komen, met wat strandtentjes voor onze dagelijkse koffie.De werkelijkheid was iets anders.We werden bij een mooi strand afgezet, maar verder was er dan ook helemaal niets.Hier was totaal geen strand sfeer.Dit was wel ietwat een tegenvaller.Tijdens onze bustour hadden we bijvoorbeeld de omgeving bij Jumeirah beach gezien en hier kunnen ze in Spanje nog wel wat van leren.Gelukkig was er een McCafe in de buurtJ
Onze laatste dag was een dag bij het zwembad in het hotel.Even bijkomen van alle avonturen en ook weer inpakken voor de volgende bestemming.In de schaduw was het op een ligbedje best goed vol te houden.Al relaxend nagedacht wat we nu echt van Dubai vonden.Het is anders.De architecteur is bijzonder, prachtige gebouwen en nog heel veel bouwputten.De rijkdom, die je kan zien aan de luxe winkels waar ook veel gekocht wordt, de dure autos op de weg en ook wel aan de prijzen die je betaalt. Maar we zijn blij dat we het gezien hebben.We zullen niet meer zo snel terug gaan, maar toch zullen we iedereen aanraden om er een paar dagen heen te gaan.Zes - zoals wij deden - is misschien wat veel, maar twee of drie is leuk.Tenzij je gewoon een week een echte luxe strandvakantie wil.
We hadden ervoor gekozen om ook nog een paar dagen naar Singapore te gaan.Hoofdzakelijk om proberen een jetlag te voorkomen.We zijn al een paar keer in Singapore geweest.Maar er zijn toch altijd weer nieuwe dingen en het blijft een leuke (en ook vreselijk warme) stad.
We hadden twee volle dagen.Op dag één besloten we vanuit het hotel naar de Gardens at the Bay bij het Marina Bay Sands Hotel te gaan lopen.3.5 kilometer en volgens het receptie personeel, niet te lopen.Wat is 3.5 km dachten wij.En we vonden een leuk pad door een park en langs de rivier.Al snel zagen we het herkenbare gebouw van het Marina Bay Sands Hotel liggen.Maar het duurde nog even voor we er waren, want we moesten een uur schuilen voor een tropische regenbui.Jemig, wat een hoosbui was dat.
Nadat we onze weg weer konden vervolgen, kwamen we onverwachts terecht op de circuit van de Formule 1 van Singapore.Hoe leuk is dit voor een fan als ik.Uiteraard moest er een foto gemaakt worden van mij voor de garage box van Max Verstappen.Het stratencircuit ligt vlakbij onze bestemming.Nieuw, voor ons in ieder geval, was de Marina Bay Sands Mall.Nu hadden we net in Dubai al heel wat luxe winkelcentra gezien, maar hier werd er nog een stapje bovenop gedaan.Bijvoorbeeld liep er door deze mall een Venetiaans kanaal, compleet met gondels.Ook waren ze de mall aan het decoreren voor Kerst en dit maakte het allemaal nog luxer.
The Gardens at the Bay is een enorm park met een botanische tuin, grote plantenkassen, een promenade langs het water en een stuk of 10 enorme “kunst” bomen die vol met planten moeten gaan groeien om extra zuurstof te kunnen creëren. Ondanks de hitte zijn we hier blijven rond hangen tot de lichtshow.
Op de tweede dag hebben we ook weer flink gewandeld.Allereerst naar Sim Lim square, het grootste IT en electronica winkelcentrum.Helaas is hier goed te merken dat kopen via het internet het wint van gewoon winkelen. Er waren veel winkels dicht.Echt wel een beetje vergane glorie.Van hieruit naar het Raffles Hotel.Ook oud, maar absoluut nog geen vergane glorie.Vervolgens kwamen we in de buurt van de National Gallery.Hiervan wisten we dat er op de bovenste verdieping een prachtig uitzicht was richting het Marina Bay Sands hotel.Dus er zijn we naar toe gegaan.Hier vandaan zag ik ook dat er straten waren afgezet voor een wielerwedstrijd.Ik had gelezen dat het de afscheidswedstrijd van Marc Cavendish zou zijn.Jean-Paul en ik volgen beiden het wielrennen op TV en we vonden het dus wel erg leuk dat we hier dan toevallig bij waren.
We sloten de dag af op Clark’s Quay.Maar hier was duidelijk te merken dat het gebied bij Marina Bay Sands populairder geworden was.Wij vonden het toch leuk om hier weer even te zijn.Het waren twee geslaagde dagen in Singapore.
Nu zijn we ondertussen al weer bijna 4 weken in Nieuw Zeeland.Ik zal in het nieuwe jaar een wat korter verhaaltje schrijven over onze avonturen hier.Uiteraard sluit ik af met jullie allemaal gezellige kerstdagen en een gezellig en gezond 2025 te wensen.
Jean-Paul en Bea
PS Helaas laat Waarbenjij.nu het niet toe om meer fotos te plaatsen. Hopelijk later meer
19 December 2024 - 08:27
Ton Aarts:
Mooi verslag weer Bea [e-38] Jean-Paul!
Wat een mooi reisverslag weer, leuk dat jullie in Singapore op het F1 circuit waren. Singapore vonden we altijd een leuke plek om even op adem te komen in een lange reis. Vooral de Botanische tuin vonden we erg prachtig.
Geniet lekker verder van de zon, hier is het nu al voor de 2e volle week dat wij die niet hebben mogen zien.
En alvast fijne Kerstdagen en een goed 2025!
Nanneke [e-38] Ton
19 December 2024 - 12:06
Ellen Van Der Horst:
Hoi Bea en JP, wat fijn om wat van jullie te horen en bedankt voor het lange verslag. Ik ben het helemaal eens met jullie mening over Dubai. En het museum en paleis in Abu Dhabi is zeker de moeite waard. Singapore is en blijft een heerlijke, schone en veilige stad. Geniet van Nieuw Zeeland en de feestdagen daar. Fijne Kerst toegewenst en tot volgend jaar. Liefs, Ellen
20 December 2024 - 12:09
Silke:
hi Bea en Jean-Paul, ik geniet telkesn jullie reisverhaal te lezen. Geniet van Nieuw-Zeeland, fijne kerstdagen en vooral veel reisplezier in 2025! Silke
20 December 2024 - 15:37
Heleen:
Zo, lang verhaal zeg! En veel gezien ook. Wel grappig, allemaal GROOT, GROTER, GROOTST hahaha.
21 December 2024 - 16:56
Hedwig :
Zo, dat was een flink verslag. Leuk om te lezen en bedankt voor het uitgebreide verhaal over Dubai. Ook al adviseer je de lezer om er toch een keer (kort) te gaan kijken, is jouw verslag dusdanig uitgebreid en volledig dat ik een bezoek aldaar met een gerust hart kan overslaan [e-1f600] Daarentegen is Singapore wel weer mijn smaak qua bestemming. Vreemd trouwens dat je nu ineens bijna geen foto's meer mag plaatsen in waarbenjijnu. Dat was voorheen toch anders? Inmiddels hebben we van jullie via andere kanalen al het een en ander gezien van NZ, maar ik ben benieuwd hoe het jullie verder vergaat. Nou, fijne feestdagen en tot horens. Groetjes uit Goirle. (nat, koud en onbehaaglijk vandaag)
23 December 2024 - 15:33
Hans:
Hier een bericht uit Hong Kong. We leven toch in een gekke wereld en soms kunstmatig. Sneeuw in de woestijn. En gelukkig zijn er ook mensen die kopen in al die winkels, mij niet gezien.
Leuk verslag en de 'zandbak' kan worden afgevinkt .. [e-1f973]